Zoeken naar:
Vocht in de ondergrond

Onthechting van verf komt regelmatig voor. Er zijn verschillende oorzaken, maar vocht is regelmatig de boosdoener. Onderstaande foto laat zien wat er kan gebeuren als de wand vochtig is. Bijvoorbeeld door waterschade.

IMG_0577
Muurverf laat los van de ondergrond, craquelé effect

Dit soort problemen zijn te voorkomen door de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Wanneer een dergelijk probleem terug keert, zijn er mogelijkheden qua productkeuze om het probleem te minimaliseren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terpentine of watergedragen verf?

b1910_prof-verf-banner

Elke gebruiker professioneel of doe-het-zelfer weet met welke verf hij schildert. Dit is belangrijk om de juiste verdunner of ‘schoonmaakmiddel’ voor je kwasten, rollers en ander materiaal te gebruiken.

Er bestaan er zijn veel onduidelijkheden en misvattingen over het gebruik van water gedragen verf of ‘terpentine’ verf.

Wat is verf?

Verf bestaat uit drie componenten;

  • Vaste stoffen (denk aan pigmentstoffen / kleur)
  • Vloeibaar bindmiddel (natuurlijke hars, synthetische hars of een olie)

Bovenstaande componenten blijven nadat het 3de component is verdampt achter als beschermlaag. De derde component is de verdunner, deze verdunner kan uit verschillende ‘weekmakers bestaan’

  • Organisch
    • Water of terpentijn
  • Synthetisch
    • Terpentine of cellulose

0001

Soorten verf

Verf bestaat al sinds de prehistorie. Door de eerste mensen werden er ter decoratie schilderingen aangebracht op rotswanden. Deze ‘verf’ bestond vaak uit speeksel en mineralen of koolstof. Traditionele verf op basis van lijnzaadolie wordt vandaag de dag steeds minder gebruikt. Dit voornamelijk vanwege de mindere duurzaamheid ten opzichten van moderne verf.

Tegenwoordig worden met name synthetische (alkyd) of acryl (water gedragen) verven gebruikt voor schilderwerk buiten en binnen.

Alkyd of acryl misvattingen

Baby- en kinderkamers

Hier bestaat de opvatting dat water gedragen verf de beste keuze is. Dit gaat uitsluitend op als de gebruiker zwanger is. Een synthetische verdunner verdampt en kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.

Belangrijk is dat de verf voor bijvoorbeeld een bedje of box kras en slijtvast is, wanneer de dreumes tandjes krijgt willen zij nog wel eens in het hout bijten. Grootste voordeel van water gedragen verf binnenshuis is dat je het amper ruikt en de snelle drogingen. Veel water gedragen verven zijn in 2 a 3 uur stof droog. De uiteindelijke uitharding duurt echter wel wat langer

Water gedragen verf schildert moeilijk

Wanneer de juiste kwasten of rollers worden gebruikt, is er ook met water gedragen verf een strak resultaat te behalen. De water gedragen verven hebben een sterke ontwikkeling doorgemaakt qua gebruiksgemak. Water gedragen verf vraagt een iets andere schildertechniek. Doordat de verf sneller droogt dat synthetische verf zal je iets sneller moeten werken en er op vertrouwen dat de verf mooi opdroogt.

Heeft u nog vragen of problemen bij het maken van de keuze voor verf? Aarzel dan niet en kom gerust eens langs voor advies.

Visual_floorcoating